Om mig

Mitt foto
Här bloggar Pillargontanten, om fingrar som skulle vara gröna, hundar som inte lyder, ledarskap och medmänsklighet! Välkommen!

fredag 13 juli 2018

Fake News?

Är allt man ser och hör sanning?
Allt det man läser i tidningen, på nätet eller i pappersformat? Eller kan man så fort man ser något man inte gillar, bara hänvisa till att det är Fake News?

Nja, riktigt så enkelt är det väl inte....

Iom att vi har Yttrandefrihet i Sverige, så kan man i princip yttra sig om nästan vad som helst, visst finns det regler för vad man får säga skriva....
Här finns Wikipedias Förklaring av vad yttrandefrihet är.

Men när man läser något man inte gillar då?

Ja man bör väl lär sig skilja på en NYHET, DEBATT och INSÄNDARE....

En nyhet är ju en rapportering av något som hänt, man kan vinkla en nyhet utifrån vad journalisten/mediet har för inställning i grundfrågan, och det kan ibland vinklas i fel rikting utifrån vad man själv har för inställning. Det förekommer ju också att nyheter hittas på, och vi har ett källskydd i Sverige, vilket i stora drag betyder att journalisten eller skribenten skyddar uppgiftslämnarens identitet och anonymitet.
Här kan du läsa mer om Källskydd hos Wikipedia

En debattartikel då?
Ja, det är ju en enskild skribent åsikter som framförs, ett specifikt tyckande, och allt man tycker behöver ju inte vara sant?
Jag kan ju tycka och debattera att man bara får bära röda kläder på torsdagar, och vara helt övertygat själv om att detta är en sanning, men det betyder inte att om jag skriver en debattartikel om detta, så är det fake news, bara för att min övertygelse inte är lagreglerad.
När man skriver debattartiklar, skriver man under med sitt namn, dvs man står för sina åsikter.
Här finns lite om debattartikel på Wikipedia
Och om Debatt

Insändare däremot, där kan man skriva anonymt, men man måste ändå alltid uppge vem man är till det forum man skriver i.
Lite om insändare på Wikipedia

Nåja, vad vill jag ha sagt med detta?
Ja, kanske att man ska ha lite koll på vad man delar och hur man delar det, bara för att man inte gillar innehållet eller syftet med en debattartikel eller insändare, så är det ju inte Fake News?
Eller?
Åsså lite hos Wikipedia och Fake News

Så ta reda på vilken typ av källa, skrift du delar innan du basunerar ut att något är ljug.....
Det var liksom bara det jag vill säga idag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar