Om mig

Mitt foto
Här bloggar Pillargontanten, om fingrar som skulle vara gröna, hundar som inte lyder, ledarskap och medmänsklighet! Välkommen!

måndag 16 mars 2020

Spanska sjukan

När jag var liten, älskade jag att lyssna på när mormor och morfar berättade om hur det var när de var barn, en av berättelserna som mormor delade med sig handlade om när hon blev skickad till landet då Spanska sjukan härjade i Uppsala, Sverige och Hela världen.
Här kan du läsa om Spanska sjukan

Hon berättade om att de fick korv på smörgåsen, och att hon åt runt korven för att spara det bästa till sist, och historien om detta kom ofta då man ville ha mer pålägg efter att ha ätit upp det godaste.

Att hon blev skickad till landet, var väl antagligen för att det ansågs att lantluft var bättre och troligtvis för att man träffar mindre folk på landsbygden än i stan. Och det skapade ett minne hos henne som satt i hela livet, även om hon bara var sex år då utbrottet av Spanska sjukan startade.

Nu när vi i den här tiden, läser om framfarten av Corona viruset Covid -19, så får  man tankar kring hur det gick till då, att man kunde skicka sin 6-åring till en helt främmande familj, långt ute på landet, och som en i en syskonskara på sju, hade hon med alla säkerhet med sig något eller några av sina syskon, i alla fall vill jag tro det, för visst var min mormor en högst kavat och självständig kvinna, men en liten 6-åring, ensam i stora världen.....

Nåja, en annan tanke som man snabbt kan se är ju fördelen med att bo på landet, där man är ganska isolerad från start liksom, att nästan alla av oss sen måste bege oss mot mer tätbefolkade områden både för att handla och arbeta, ja det är ju något vi skapat iom centraliseringen i samhället, våra små lanthandlare, butiker, skolor och annat har ju försvunnit, sakta men säkert.

Man kan ju i de här tiderna känna sig ganska nöjd över att bo på landet, man delar inte trappuppgång, man delar inte hiss, men delar inte dörr in i huset.....
Lättare att hålla sig isolerad alltså.
Både på gott och ont.....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar